İnsan hayatının en önemli parçalarından birisi hiç şüphesiz elektrik sistemleridir. Karmaşık ancak bir o kadar da sistematik olan bu sistemlerde bulunan her parça, sistemin sorunsuz çalışması için hayati önem taşır. Bu noktada evlerden alışveriş merkezlerine, endüstriyel makinelerden trafolara kadar elektriğin bulunduğu her alanda, elektriğin düzgün şekilde aktarılması gerekmektedir. Elektrik sistemlerinin içinde bulunan her bileşenin farklı bir görevi vardır. Bu bileşenler arasında bazıları fiziksel olarak küçük oldukları halde işlevsel olarak oldukça önemlidir. Bu bileşenlerin başında da klemens gelmektedir.
Klemens, bir ya da birden fazla elektrik kablosunun birleştirilmesi, uçlarının sabitlenmesi ve gerektiğinde kolayca ayrılabilir hale getirilmesi amacıyla kullanılan, dış gövdesi yalıtkan, iç gövdesi iletken olan bir bağlantı elemanıdır. Bu bağlantı elemanı, elektrik akımının sorunsuz şekilde iletilmesini sağlamaktadır. Kullanım yerlerine göre farklı boyutlarda ve teknik özelliklerde üretilebilmektedir.Elektrik panolarında sıklıkla kullanılan bu bileşenler, güvenli elektrik akışını sağlamak için önemli rol oynamaktadır.
Kablo Klemensi Ne İşe Yarar?
Elektrik tesisatlarında birçok farklı bileşen bulunur ve bu bileşenler, elektrik sisteminin sağlıklı şekilde akışa devam etmesi için önemlidir. Bu nedenle elektrik bileşenlerinde bulunan her bileşen kritik öneme sahiptir ancak bu bileşenler arasında özellikle kabloların bağlanması ve organize edilmesinde hayati rol oynayan sıra klemens, elektrik sistemlerindeki ana aktörlerdir.
Her ne kadar dışarıdan bakıldığında ufak ve önemsiz gözüken parçalar olsalar da tam aksine bu bileşenler tüm sistemin kalbinde yer almaktadır. Bu noktada kablo klemensleri kabloların uçlarını birleştirmek, elektriksel bağlantıyı sağlamak, düzenli şekilde bağlantıları oluşturmak ve bu bağlantıların güvenli bir biçimde sürdürülmesini sağlamak amacıyla kullanılır. Klemenslerin bazı çeşitleri sigortalı şekilde üretilerek herhangi bir yangın riskinin önüne geçilmesini de sağlayabilmektedir.
Kablo klemensleri, elektrik bağlantılarında çok önemli bir rol oynar. Elektrik bağlantılarının sağlıklı şekilde çalışmasını sağlayan bu bileşenler olmadan bir kabloyu başka bir kabloya ya da bir cihazın terminaline bağlamak oldukça risklidir. Bu gibi riskli durumlar, cihazda bulunan izolasyon eksikliği, gevşek bağlantılar, kıvılcım riski kısa devre ve hatta yangına varabilecek sonuçlarla karşılaşmaya neden olabilir.
Bu gibi durumların ortaya çıkmaması adına kablo klemensleri devreye girer. Yalıtkan bir dış gövdeye ve iletken metal bir iç yapıya sahip olan bu parçalar, elektrik akımının kayıpsız ve güvenli şekilde iletilmesini sağlamaktadır.
Kaç Çeşit Klemens Vardır?
Elektrik sistemlerinin karmaşıklığına göre klemenslerin şekilleri bağlantı yöntemleri ve kullanım alanları da değişiklik göstermektedir. Bu nedenle birçok farklı klemens çeşidi, farklı amaçlara hizmet etmek için üretilmiştir. İşte, piyasa da en çok tercih edilen klemens çeşitlerinden bazıları:
- Vidalı Klemens: Vidalı klemens, en klasik ve en çok bilinen klemens çeşidinin başında gelmektedir. Kullanımı da oldukça kolay olan bu klemens çeşidinde öncelikle kabloyu yerleştirmek gerekir. Sonrasında yapılması gereken tek şey, üst tarafta bulunan vidayı sıkmaktır.
- Yaylı Klemens: Vidalı klemenslerin aksine yaylı klemens çeşitleri uğraştırıcı değildir. Bu klemensleri kullanırken kabloyu sokmak yeterli gelmektedir. Yaylı sistem, kabloyu kolayca kavrar. Bu kolaylıklarından dolayı hızlı bağlantı gerektiren yerlerde, titreşimli ortamlarda tercih edilirler çünkü zamanla gevşemezler.
- Ray Tipi Klemens: Ray klemens çeşitleri, DIN isimli bir metal ray üzerine takılır. Bu klemenslerin sökmesi ve takması oldukça kolaydır ve kablo kalabalıklarını düzenlerler.
- Sigortalı Klemens: Sigortalı klemens çeşitlerinin içinde, devreyi koruyan sigortalar bulunmaktadır. Bir arız olduğunda bu devreler atarak olası yangın riskinin önüne geçilir. Böylece güvenli elektrik akışı sağlanmış olur.