Sinyal İletimi İçin Konnektörler
Kablo konnektörlerinin yaygın olarak tercih edildiği sinyal iletiminden başlayalım. Daha önce seçim yapılmış uygulamalarda arıza veya bakım söz konusu olduğunda konnektör seçimi oldukça kolaydır. İster elinizdeki konnektörün sipariş kodundan, ister arayüzdeki pin sayısı ve kodlama biçiminden ihtiyacınız olan ürünü bulabilirsiniz. Diyelim ki sinyal iletimi, yani 4A akım değerine kadar yapılacak iletimde sıfırdan konnektör seçmeniz gerekiyor. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir? Birlikte inceleyelim.
M12 arayüzde en çok kullanılan kutup sayısı üzerinden örneklendirelim. Diyelim ki 4 kutuplu konnektöre ihtiyacınız var. Seçim aşamasında bu kutup sayısında A ve D kodlu iki seçenek karşınıza çıkacaktır.
A-kodlu konnektörler ağırlıklı olarak sinyal iletiminde kullanırken, D-kodlu konnektörler data iletiminde tercih edilir. Konnektör arayüzündeki pin dizilimi aynı gözükse de; konnektörlerin arayüzlerinde biçimsel ve montajı yapılacak kablo damarlarına uygun olarak renk kodlamasında farklılıklar bulunur:
8 kutuplu konnektör seçimindeyse; sinyal konnektörü seçeneğine ek olarak; Ethernet protokolü için kullanabileceğiniz, CAT6A kategorisinde 10 Gbps iletim hızının istendiği uygulamalarda tercih edilecebilecek X-kodlu konnektörün yanı sıra; data + güç iletimini birlikte yapabileceğiniz hibrit yapıdaki Y-kodlu konnektör de karşınıza çıkabilir. Arayüzdeki pin ayrımındaki şekilden konnektörün kodunu bulabilirsiniz.
Güç İletimi için Konnektörler
Son olarak güç iletiminden bahsedelim. 6A akım değeri üstündeki iletim ihtiyaçları için daha büyük normdaki konnektörlerin yerini zamanla M12 arayüzlü konnektörler almaktadır. Özellikle tasarımları için daha kompakt yapılı konnektör arayanlar için geliştirilen M12 güç konnektörü seçeneklerine bakalım :
AC ve DC uygulamalar için seçebileceğiniz konnektörler kendi içerisinde 5 gruba ayrılmaktadır.
Örneğin; 3 fazlı motor veya frekans konvertörü gibi AC uygulamalarda K; S veya M-kodlu konnektörleri; kamera veya robot gibi DC uygulamalarında ise T ve L-kodlu konnektörleri seçmeniz gerekir. Uygulamanız için teknik olarak uygun olmayan seçenekleri eledikten sonra her konnektörün iletim yapabileceği akım ve gerilim değerini incelemek sizi doğru sonuca ulaştırır.
S-Kodlu Konnektör akım/ gerilim değerleri ve kutup sayıları :
16 A / 230 V AC 2 + PE kutuplu
12 A /690 V AC 3 + PE kutuplu
K-Kodlu Konnektör akım/ gerilim değerleri ve kutup sayıları :
16 A / 690 V AC 4 + PE kutuplu
M-Kodlu Konnektör akım/ gerilim değerleri ve kutup sayıları :
8 A / 690 V AC 5 + PE kutuplu
T-Kodlu Konnektör akım/ gerilim değerleri ve kutup sayıları :
12 A /63 V DC 4 kutuplu
L-Kodlu Konnektör akım/ gerilim değerleri ve kutup sayıları :
16 A / 63 V DC 4 + PE kutuplu
Konnektör kodlamaları doğrultusunda pin dizilimi ve kablo renk kodlamalarına bakarak da ürünü teyit edebilirsiniz :
S-kodlu konnektörlerde: